Εορτασμός της 25ης Μαρτίου από το σπίτι

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ…  ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ελληνικής επανάστασης του 1821 στις 24 και 25 Μαρτίου, με καλλιτεχνικά δρώμενα στα σχολεία, με τη δοξολογία στις εκκλησίες, την κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των εθνικών  ηρώων μας  και με παρελάσεις των μαθητών/τριων έχει ματαιωθεί για επιτακτικούς λόγους δημόσια υγείας, εν όψει του Κορωνοιού. Ωστόσο, αυτό δε μας αποτρέπει να κάνουμε ένα διαδικτυακό εορτασμό με τους μαθητές/τριες  μας, αλλά και με τα παιδιά μας στο σπίτι.

Μέσα από τις παρακάτω προτάσεις επιδιώκεται:

  • Η ενεργητική μάθηση της ιστορίας και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των παιδιών.
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων επεξεργασίας των πηγών και των τεκμηρίων
  • Η καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης και σεβασμού για την πατρίδα.
  • Να γνωρίσουν οι γονείς των μαθητών/τριων μια διαφορετική προσέγγιση της ιστορίας και των εθνικών εορτών και να αντιληφθούν τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή.

Για τους/τις  εκπαιδευτικούς της εκάστοτε εκπαιδευτικής βαθμίδας προτείνουμε να γίνει ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, σε μία ψηφιακή τάξη αξιοποιώντας τους παρακάτω συνδέσμους:

Για το νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού:

Παραμύθια για την 25η Μαρτίου :

  • Γεώργιος Καραϊσκάκης, Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς, Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2014
  • Κωνσταντίνος Κανάρης, Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς, Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2012
  • Τα Ελληνάκια, Συγγραφέας: Ευγενία Φακίνου, Εκδόσεις: Κέδρος, 1980.
  • Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Μεσολογγίου, Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς, Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2014.
  • Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821, Συγγραφέας: Κατερίνα Σέρβη, Εικονογράφηση: Σπύρος Κόντης, Εκδόσεις: Σκάι, 2011.
  • Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς, Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2012

Για το δημοτικό:

Ψηφιακή Τάξη:

Ψηφιακά βιβλία:

Επίσης μπορείτε να προτρέψετε τους μαθητές/παιδιά σας να  μεταβούν στον παρακάτω σύνδεσμο , ώστε να διαβάσουν ένα ψηφιακό βιβλίο σχετικό με την Ελληνική επανάσταση και κατόπιν να γράψουν την περίληψη του.

https://www.ebooks4greeks.gr/tag/%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-1821

Για το γυμνάσιο- λύκειο:

Προτεινόμενα τραγούδια για όλες τις βαθμίδες:

Ελληνικές ταινίες για όλες τις βαθμίδες:

Επίσης υπάρχουν πολλές ελληνικές ταινίες για τους αγώνες των Ελλήνων, με τις οποίες τα παιδιά θα ενθουσιαστούν. Μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο αποσπάσματα ή ολόκληρες ταινίες:

1) Η δίκη των δικαστών (1974)

2) Οι Σουλιώτες (1972)

3) Παπαφλέσσας (1972)

4) Μαντώ Μαυρογένους (1971)

5) Η έξοδος του Μεσολογγίου (1966)

Έχοντας ως αφόρμηση τα παραπάνω οπτικοακουστικά ερεθίσματα και αφού ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την αξία της συγκεκριμένης εορτής, μπορείτε να ανατρέξετε στους κάτωθι συνδέσμους και να δώσετε φύλλα εργασίας στους μαθητές/ τριες/ παιδιά σας, προκειμένου να επεξεργαστούν διαθεματικά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Με αυτόν τον τρόπο, θα λάβετε ανατροφοδότηση αναφορικά με το τι κατανόησαν οι μαθητές/τριες/παιδιά σας.

Για το νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού:

Για το δημοτικό:

Για δημοτικό, γυμνάσιο/ λύκειο

Συνεργατική ανάγνωση ποιημάτων είτε μέσω διαδικτύου, είτε διά ζώσης:

Με αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές/τριες εξασκούνται στην ανάγνωση .

  • http://www.snhell.gr/ (Στο σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού μπορεί να βρει κανείς σχεδόν όλα τα ποιήματα του Σολωμού, του Κάλβου, τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και άλλα.)

Για το γυμνάσιο/ λύκειο:

http://www.e-selides.gr/downloads.php?c=327

Οι ζωγράφοι της Ελληνικής Επανάστασης:

Με το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821 πολλοί φοιτητές, ρομαντικοί, ποιητές, στρατιωτικοί, ιδεολόγοι, καλλιτέχνες προστρέχουν να υπερασπιστούν τους Έλληνες. Πολλοί από αυτούς εμπνέονται για τα έργα τους από τους αγώνες των Ελλήνων. Η Ελληνική Επανάσταση γίνεται πηγή έμπνευσης για πολλούς Έλληνες και ξένους ζωγράφους.

Οι σημαντικότεροι από τους Έλληνες ζωγράφους, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από την Ελληνική Επανάσταση είναι:

Ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Νικόλαος Γύζης, ο Θεόδωρος Βρυζάκης, ο Φώτης Κόντογλου, ο Αλέξανδρος Ησαΐας.

http://panagiaalexiotissa.blogspot.com/2013/03/1821.html#axzz6HVtq0VR6

Επίσης, αξίζει να γίνει αναφορά στο γνωστό Έλληνα ζωγράφο Χατζημιχαήλ Θεόφιλο, μεγάλο κομμάτι του έργου του είναι εμπνευσμένο από τον αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία.

Αξίζει να γίνει αναφορά και σε ξένους ζωγράφους που εμπνεύστηκαν από την Ελληνική επανάσταση όπως είναι:

  • Ευγένιος Ντελακρουά: Ζωγραφίζει τη δεκαετία του 1820 δύο πίνακες που καθηλώνουν, και επηρεάζει όσο κανείς την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Ο ένας είναι «Η σφαγή της Χίου», στον οποίο ο Ντελακρουά παρουσιάζει την οδύνη μιας ανείπωτης σφαγής που συγκλονίζει όλη την Ευρώπη. Ο δεύτερος πίνακας είναι «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», που κι αυτός συγκλονίζει με την εκφραστικότητα και τις σκέψεις που γεννά.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97_%CE%A3%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AE_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A7%CE%AF%CE%BF%CF%85_(%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%82)
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B1_%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9C%CE%B5%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85.
  • Λουδοβίκος Λιπαρίνι: Γνωστά έργα του είναι «Ο όρκος του Λόρδου Βύρωνα στον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη», «Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη» και «Ο Αρχιεπίσκοπος Γερμανός υψώνει τη σημαία της Ανεξαρτησίας στο γκρεμό των Καλαβρύτων».
http://homouniversalisgr.blogspot.com/2019/02/ludovico-lipparini-17-1800-10-1856.html
  • Φρανσουά Εμίλ ντα Λανσάκ: Γνωστά έργα του είναι: «Οι τελευταίες στιγμές του Μεσολογγίου», όπου αποτυπώνεται η αυτοθυσία της μάνας λίγο πριν το τραγικό τέλος.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BC%CE%AF%CE%BB_%CE%9D%CF%84%CE%B5_%CE%9B%CE%B1%CF%83%CE%AC%CE%BD%CE%BA

Επεξεργασία των παραπάνω πινάκων:

Α. Παρατηρούμε τους πίνακες και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να περιγράψουν τι βλέπουν και ποια κοινά στοιχεία έχουν μεταξύ τους.

Β. Εντοπίζουμε τα κοινά στοιχεία και αναλύουμε τα ρούχα που φορούν οι ήρωες, τα χαρακτηριστικά τους όπως τα μακριά μαλλιά και το μέρος όπου βρίσκονται. 

Γ. Μπορούμε να καταλάβουμε την εποχή στην οποία αναφέρονται οι πίνακες; Ποια χρώματα κυριαρχούν και τι μπορεί να συμβολίζουν; Παράδειγμα, το λευκό χρώμα συμβολίζει το χρώμα της σημαίας μας.

Δ. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να επιλέξουν έναν πίνακα και να τον περιγράψουν με τέτοιο τρόπο, ώστε κάποιος που δεν βλέπει να φανταστεί την απεικόνιση του.

Ε. Αναγνωρίζουμε ποιοι είναι οι ήρωες που εικονίζονται και ποιος ήταν ο ρόλος τους στην επανάσταση;

ΣΤ. Αναζητούμε στο διαδίκτυο πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση τους.

Εικονική περιήγηση στο Μουσείο Μπενάκη για όλες τις βαθμίδες:

Μέσω της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας, η περιήγηση σε χώρους του πολιτισμού και της εθνικής μας κουλτούρας αποτελεί μία συναρπαστική και συνάμα εκπαιδευτική για το χρήστη εμπειρία.

https://www.benaki.org/virtual/kentriko/ground_floor/index.html?lang=el
https://www.benaki.org/index.php?option=com_greekhistory&view=greekhistory&Itemid=1056&lang=el

Αυτές είναι κάποιες προτάσεις, οι οποίες ευχόμαστε να φανούν χρήσιμες και αποτελέσουν κίνητρο για περαιτέρω αναζήτηση.

Επιμέλεια :

Καλελή Ζωή, Φιλόλογος, ΠΕ02 ΕΑΕ

Καμπάνη Ευαγγελία, ΠΕ71 ΕΑΕ

Στεφανίδου Ελισσάβετ, ΠΕ71 ΕΑΕ